Morning-afterpil

Heeft u seks en wilt u niet zwanger worden? Gebruik dan een anticonceptiemiddel, zoals de anticonceptiepil of een condoom. Maar er kán iets misgaan: u was nog niet aan de pil, u vergat hem in te nemen, of het condoom scheurde. In zulke noodgevallen kan de morning-afterpil uitkomst bieden. Maar bekijk eerst of het in uw geval nodig is de ‘noodpil’ te gebruiken.

Wat is de morning-afterpil

De morning-afterpil (‘noodpil’) bevat levonorgestrel. Hoe dit middel werkt, is niet helemaal bekend. Men vermoedt dat het de eisprong uitstelt of blokkeert. Het middel kan bijwerkingen hebben. Die komen weinig voor en verdwijnen meestal binnen 2 dagen: misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en braken. Bijwerkingen, zoals gevoelige borsten, doorbraakbloedingen en onregelmatige bloedingen, verdwijnen meestal bij de volgende menstruatie.

Wanneer wel wanneer geen morning-afterpil

Wilt u de morning-afterpil nemen, doe dat zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen 72 uur (3 dagen) na de onbeschermde seks.

Hoe eerder u de morning-afterpil neemt, des te betrouwbaarder hij is. Binnen 24 uur na de onbeschermde seks ingenomen, is hij in 95% van de gevallen afdoende werkzaam; tussen 24 en 48 uur is dat 85% en tussen 48 en 72 uur na de seks is hij nog maar voor 58% betrouwbaar.

Wie overgevoelig is voor levonorgestrel, of de ziekte van Crohn heeft of een andere ernstige maag- of darmziekte, kan de morning-afterpil beter niet gebruiken. Bij overgevoeligheid zullen meer bijwerkingen ontstaan en bij een maagdarmziekte zal de morning-afterpil minder goed werken. Wie borstvoeding geeft, moet levonorgestrel na het voeden nemen en dan 6 uur wachten met de volgende voeding, want het hormoon kan in de moedermelk terechtkomen.

Of het in uw geval nodig is de ‘noodpil’ te nemen, hangt af van de soort anticonceptie die u gebruikt. En bovendien van het moment waarop u bijvoorbeeld de pil vergat en onbeschermde seks had. Als u geen anticonceptiepil of een andere vorm van anticonceptie gebruikt, is er in principe op elk tijdstip in de maand kans dat u zwanger wordt. Het is best lastig te bepalen of het nodig is de morning-afterpil te nemen. De apotheker kan u hierbij adviseren.

Het gaat om een privé-aangelegenheid. Dus, als u daarom vraagt, kunt u met de apotheker of apothekersassistent praten in een aparte spreekkamer in plaats van aan de balie.

Om erachter te komen of de morning-afterpil nodig is, heeft hij informatie nodig. Over uw menstruatie, het gebruik van de anticonceptiepil of andere voorbehoedmiddelen, en wanneer u seks heeft gehad.

Als het nodig is, zal hij u de morning-afterpil adviseren. Soms is de ‘noodpil’ niet nodig, maar moet u wel andere maatregelen nemen, zoals het gebruik van een condoom bij seks op de 7 dagen na het vergeten van de pil.

In sommige gevallen (bijvoorbeeld als het te laat is voor de morning-afterpil) zal de apotheker u verwijzen naar de huisarts.

In de volgende situaties is het verstandig de apotheker advies te vragen over noodanticonceptie.

Heeft u niets gebruikt of het condoom is gescheurd

Hoe groot de kans op zwangerschap precies is, hangt ervan af. Hoe ver bent u in de menstruatiecyclus, bent u rond uw vruchtbare periode? Maar er is altijd een kans dat u zwanger wordt. Dus: als u niet zwanger wilt worden, is de morningafterpil altijd nodig.

Vraag de apotheker om advies als

  • u onbeschermde seks heeft gehad;
  • het condoom gescheurd is en u niet zwanger wilt worden.

U gebruikt de anticonceptiepil (combinatiepil)

Die slikt u 3 weken achterelkaar, gevolgd door een stopweek of een week waarin u een andere kleur pillen neemt. De pil is betrouwbaar nadat u hem 7 dagen achterelkaar hebt geslikt en als de stopweek niet langer was dan 7 dagen.

Vraag de apotheker om advies als

  • u in de eerste week van de pilstrip meer dan 1 pil heeft vergeten;
  • u in de tweede week van de pilstrip meer dan 3 pillen heeft vergeten.

Gebruik de minipil

Hierbij is er geen stopweek.

Vraag de apotheker om advies als

  • u de minipil meer dan 12 uur te laat heeft ingenomen

Gebruik de anticonceptiering

Een ring die u 3 weken achterelkaar in de vagina draagt, dan volgt een stopweek, daarna brengt u een nieuwe ring in.

Vraag de apotheker om advies als

  • u te laat bent begonnen met een nieuwe ring (dus als de stopweek langer was dan 7 dagen);
  • de ring meer dan 3 uur uit de vagina is geweest;
  • u meer dan een week te laat de ring uit de vagina heeft verwijderd.

U gebruikt de anticonceptiepleister

U plakt eens per week een pleister, 3 weken achter elkaar. Daarna is er een stopweek.

Vraag de apotheker om advies als

  • u in de eerste week te laat bent begonnen met een nieuwe pleister (dus als de stopweek langer was dan 7 dagen);
  • u in de tweede of derde week meer dan 48 uur te laat bent begonnen met een nieuwe pleister;
  • de pleister meer dan 24 uur achterelkaar van de huid af is geweest.

Let op

Als u de morning-afterpil heeft ingenomen, let dan op het volgende.

Vraag de apotheker om advies als

  • Als u moet braken of als u last heeft van waterdunne diarree binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil, neem dan zo snel mogelijk een nieuwe dosis. ’s Avonds of ’s nachts kunt u een nieuwe verpakking halen in de dienstdoende apotheek.
  • Na het nemen van de morning-afterpil komt de menstruatie meestal op dezelfde dag als verwacht, maar soms ook een paar dagen eerder of later. Als de menstruatie 5 dagen uitblijft of als de bloeding die optreedt anders is dan normaal doe dan een zwangerschapstest. Is de zwangerschapstest negatief en blijft de menstruatie verder uit, herhaal de test dan na 1 week.
  • Als u de anticonceptiepil gebruikt, blijf deze dan gebruiken tot de strip op is. Na 7 dagen achterelkaar slikken is de pil weer betrouwbaar. Heeft u in die 7 dagen seks, gebruik dan ook een condoom.
  • Als u geen anticonceptie gebruikt, bent u ook vruchtbaar na de morning-afterpil. Gebruik dus een condoom bij de seks.

Wanneer kunt u beter naar uw huisarts gaan

In de volgende gevallen kunt u het beste de huisarts raadplegen.

  • Als het al langer dan 72 uur geleden is dat u onbeschermde seks had. De morning-afterpil kunt u dan niet meer gebruiken. U kunt overleggen wat dan de beste keus is. De huisarts kan, bijvoorbeeld als noodanticonceptie, een koperhoudend spiraaltje plaatsen. Dit kan tot 5 dagen na de onbeschermde seks worden geplaatst.
  • Als u in korte tijd verschillende keren de morning-afterpil heeft gebruikt. Dit is mogelijk, maar het is beter een andere vorm van langdurige anticonceptie te kiezen. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil; die is veel betrouwbaarder dan de morningafterpil.
  • Als u al zwanger kunt zijn.
  • Als u weet dat u overgevoelig bent voor levonorgestrel, een ernstige leverfunctiestoornis heeft, of de ziekte van Crohn of een ander ernstig maagdarmprobleem.

Informatie op het internet

Uitgebreide informatie kunt u ook vinden op de website van de apotheken (www.apotheek.nl).

Belangrijk

  • De morning-afterpil (‘noodpil’) is bestemd voor noodgevallen, zoals onbeschermde seks hebben of het vergeten van de pil.
  • De ‘noodpil’ is zonder recept te koop in de apotheek (en kost ongeveer € 13).
  • De morning-afterpil moet het liefst binnen 24 uur na de onbeschermde seks worden gebruikt, en uiterlijk binnen 72 uur. Naarmate u langer wacht, is de ‘noodpil’ minder betrouwbaar.
  • De morning-afterpil beschermt niet tegen SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen).
  • Gebruikt u de anticonceptiepil? Blijf deze na de ‘noodpil’ gewoon doorgebruiken tot de strip op is. Na zeven dagen achter elkaar slikken, is de pil weer betrouwbaar. Heeft u in die zeven dagen seks, gebruik dan ook een condoom.
  • Het is best lastig te bepalen of het nodig is de ‘noodpil’ te nemen. Voel u vrij om raad te vragen in de apotheek. Als u daarnaar vraagt, kan dat in een aparte spreekkamer.

LET OP!

In deze folder worden alleen de namen van de belangrijkste werkzame stoffen genoemd en geen merknamen, omdat de voorlichting in deze folder onafhankelijk is.

In de apotheek kunnen we u precies vertellen welke merknamen bij welke werkzame stof horen. De prijzen van de medicijnen verschillen per merk. In de apotheek kunt u de prijzen navragen

Vraag over uw medicijnen? www.apotheek.nl

Herzien september 2010.