Vaginale schimmelinfectie

Heeft u last van vaginale jeuk of heeft u witte, brokkelige afscheiding? Misschien heeft u dan een vaginale schimmelinfectie. Veel vrouwen krijgen hier weleens mee te maken. De klachten kunnen vanzelf over gaan, maar soms blijft u last houden. Vraag uw apotheker dan om advies. Dit kan in een aparte ruimte, zodat u in alle rust uw klachten kunt bespreken.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

De schimmel Candida albicans veroorzaakt de meeste vaginale schimmelinfecties. Elke vrouw heeft vaginale bacteriën en schimmels die voor een gezonde vagina zorgen. Dit noemen we ook wel de vaginale flora. Als de hoeveelheid bacteriën of schimmels verandert, krijgen sommige schimmels de kans te veel te groeien. Dan ontstaat een schimmelinfectie.

Dit kan gebeuren als u uw vagina met zeep wast of als u antibiotica gebruikt. Een andere mogelijke oorzaak is een verhoogde oestrogeenspiegel. Dit komt voor bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die de pil slikken. Zij hebben hierdoor een grotere kans op een schimmelinfectie.

Hoe zit het met seks?

Seksueel contact veroorzaakt normaalgesproken geen schimmelinfectie. Maar als de vaginawand niet vochtig genoeg is bij het vrijen, kunnen kleine beschadigingen ontstaan. Ook kunnen bacteriën van de anus in de vagina terechtkomen. Hierdoor raakt de vaginale flora uit evenwicht en kunnen schimmels vervolgens meer kans krijgen om te groeien. Er kan dan een vaginale schimmelinfectie ontstaan.

Wat zijn de klachten?

Een vaginale schimmelinfectie is niet schadelijk en veroorzaakt niet altijd klachten. De klachten kunnen ook vanzelf over gaan.
De volgende klachten kunnen wijzen op een schimmelinfectie:

  • vaginale jeuk, soms ook aan de schaamlippen;
  • witte, niet sterk ruikende, soms brokkelige afscheiding;
  • soms rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina;
  • soms branderig of pijnlijk gevoel bij plassen of vrijen.

Als u last heeft van de klachten of u blijft klachten houden, kunt u voor advies en vrij verkrijgbare medicijnen terecht bij uw apotheker.

Wat kunt u zelf doen

Leefregels en adviezen

Wilt u de kans op (weer) een vaginale schimmelinfectie verkleinen? Neem dan de volgende maatregelen.

  • Was uw vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder de douche en gebruik eventueel een zeepvrije wasemulsie. Spoel niet inwendig.
  • Vermijd strakke, synthetische broeken.
  • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze vaak.
  • Gebruik bij een schimmelinfectie geen tampons.
  • Stel bij een infectie vrijen uit als het pijn doet of gebruik een glijmiddel.

Wat kan uw apotheker voor u doen

Uw apotheker stelt u eerst een aantal vragen om u zo goed mogelijk van advies te kunnen voorzien. Als het nodig is, verwijst hij u naar de huisarts. Ook helpt de apotheker u met advies voor goed gebruik van medicijnen.

Tablet of crème

Er zijn middelen die u zonder recept kunt kopen in de apotheek. Voor vaginale schimmelinfectie heeft de apotheek clotrimazol. Dit antischimmelmiddel is verkrijgbaar in de vorm van een vaginale tablet of crème. Beide werken even goed. De tablet heeft als voordeel dat u maar één keer hoeft te gebruiken. De tablet helpt echter niet tegen jeuk aan de schaamlippen. De crème wel. Deze brengt u 6 dagen lang, eenmaal per dag met een hulpmiddel in de vagina in en kunt u tweemaal per dag op de schaamlippen smeren als u last heeft van jeuk. De klachten verminderen met een vaginale tablet of crème binnen een paar dagen en moeten binnen een week over zijn.

Uw partner

Behandeling van uw partner is alleen nodig als hij er zelf ook last van heeft. Houd er wel rekening mee dat vaginale tabletten en crèmes het rubber van een condoom kunnen beschadigen. Hierdoor is een condoom tijdens de behandeling en tot twee dagen daarna minder betrouwbaar.

Wanneer kunt u beter naar uw huisarts gaan

In sommige gevallen kunt u beter eerst naar huisarts voor een consult. Bijvoorbeeld:

  • als u zwanger bent;
  • als u jonger dan 16 jaar bent;
  • als u diabetes heeft;
  • als u langdurig antibiotica gebruikt;
  • als u medicijnen gebruikt die uw immuunsysteem onderdrukken (bijvoorbeeld middelen tegen kanker);
  • als u afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie heeft gehad;
  • als eerdere behandeling met een vaginaal antischimmelmiddel niet voldoende werkte. De klachten horen na een paar dagen sterk te verminderen. Na een week behandeling zouden de klachten met behandeling over moeten zijn;
  • als u de menopauze heeft gehad. U heeft dan namelijk meer kans op een bacteriële infectie dan op een schimmelinfectie;
  • als u gele, groene en/of sterk ruikende afscheiding heeft;
  • als u ook andere klachten heeft die kunnen wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening. Denk aan pijn in de onderbuik of bij het plassen, koorts of koude rillingen, onregelmatige of abnormale bloedingen, zweren of blaren bij de geslachtsorganen, lage rugpijn, misselijkheid, braken of diarree.

Belangrijk

  • Was uw vagina met lauw water en eventueel met een zeepvrije wasemulsie. U verkleint hiermee de kans op een vaginale schimmelinfectie.
  • Heeft u last van vaginale jeuk en witte, brokkelige afscheiding? Dan heeft u misschien een schimmelinfectie.
  • Een vaginale schimmelinfectie hoeft u alleen te behandelen als u last heeft van de klachten. Een vaginale tablet of crème is hiervoor zonder recept te koop bij de apotheek.
  • In een aantal gevallen kunt u beter eerst naar uw huisarts gaan. Bijvoorbeeld als u ook andere klachten heeft, of als u zwanger bent.

LET OP!

In deze folder worden alleen de namen van de belangrijkste werkzame stoffen genoemd en geen merknamen, omdat de voorlichting in deze folder onafhankelijk is.

In de apotheek kunnen we u precies vertellen welke merknamen bij welke werkzame stof horen. De prijzen van de medicijnen verschillen per merk. In de apotheek kunt u de prijzen navragen

Vraag over uw medicijnen? www.apotheek.nl

Herzien mei 2012.