Corona sneltest

Corona sneltest bestellen

Waarom zou je het doen en waar moet je op letten?

Een antigeen test, ook wel antigen test genoemd, is een test om erachter te komen of je eiwitten van het coronavirus bij je draagt. Met deze test kan dus worden vastgesteld of je besmet bent met covid-19.

De antigeen test is een van de beschikbare Corona sneltesten en toont aan of je op het moment van testen besmet bent met covid-19.

antigeen test

 

Het nut van een antigeen test

Een antigen test geeft je de mogelijkheid om snel te controleren of er in je keel- en neusslijm eiwitten aanwezig zijn van het coronavirus.

Deze eiwitten worden ook wel omschreven als antigenen, waar de test dan ook zijn naam aan te danken heeft.

Wanneer antigenen worden opgemerkt in het slijm kan worden vastgesteld dat je besmet bent met het coronavirus.

Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan doordat je jezelf zo snel mogelijk kunt isoleren en je omgeving op de hoogte kunt brengen van je besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium.

De voor- en nadelen van een antigen test

Een antigen test heeft misschien wel als grootste voordeel dat ze relatief goedkoop zijn en bijzonder snel uitslag geven. Wanneer je de test doet heb je al binnen 15 minuten uitslag.

Daarnaast kun je de test thuis op je gemak doen. In het doosje vind je een compleet pakketje met alles wat je nodig hebt om zelf de test af te nemen. Een laboratorium is hierbij dus niet per se nodig, al is dit soms wel mogelijk.

Nadelen van de antigeen test zijn onder meer dat de antigen test minder gevoelig is dan bijvoorbeeld de PCR test. Dit heeft alles te maken met het aantal virusdeeltjes dat er aanwezig zijn in het slijm en de ondergrens waarbij de test dit oppikt.

Wanneer je besmet bent met covid-19 zijn deze virusdeeltjes helemaal aan het begin vaak nog onzichtbaar voor de antigeen test. Pas een tijdje later kunnen deze gesignaleerd worden door de test.

In het eindstadium van de besmetting neemt het aantal virusdeeltjes opnieuw af waardoor je met de antigentest negatief zult testen. Op dat moment is dat echter geen probleem meer omdat je vanaf dat punt niet meer besmettelijk bent voor anderen.

Hoe ziet de antigeen test eruit en hoe werkt deze?

Een antigeen test is verpakt in een afgesloten verpakking waarin alle onderdelen aanwezig zijn om de test uit te voeren. Hierin vind je in ieder geval een strijkstokje voor de neus en keel en een cassette waarop je het testresultaat kunt aflezen. 

Na het afnemen van slijm uit de neus- en keelholte wordt het testmateriaal aan de cassette toegevoegd die binnen 15 minuten een positieve- of negatieve uitslag geeft.

Wanneer je besmet blijkt te zijn met het coronavirus is het essentieel dat je jezelf direct isoleert en iedereen op de hoogte stelt bij wie je de afgelopen periode fysiek in de buurt geweest bent. 

antigen test

antigen test

 

De antigeen en antibody test

Binnen de corona sneltesten, worden de antigen en antibody test nogal eens door elkaar gehaald.

Dat is best te begrijpen, de namen van de tests lijken namelijk nogal op elkaar en ook kunnen ze allebei thuis worden afgenomen en geven binnen 15 minuten resultaat. De cassettes lijken ook op elkaar, al maakt de antigeen test hierbij gebruik van een strijkstokje en de antibody test van een bloedsample.

Een antibody test wordt ook wel de serologische test genoemd. Deze laat zien of je in het verleden corona hebt gehad en dus niet of je het op het moment van testen hebt. Het toont namelijk aan of je antistoffen tegen het coronavirus in je bloed hebt.

Erachter komen of je al corona hebt gehad kan een geruststellende gedachte zijn, je weet hierdoor tenslotte zeker dat je lichaam het virus aan kan.

Ook ben je bij een mogelijke toekomstige besmetting waarschijnlijk beter beschermd, al lopen onderzoeksresultaten daarover uiteen. Zeker met nieuwere mutaties is het niet te garanderen dat je lichaam hetzelfde reageert op het virus als voorheen.   

antigeen test

 

De antigen en overige coronatesten

Naast de antigen test en serologische of antibody test, zijn er nog meer coronatesten op de markt. Veelal worden de testresultaten hiervan in een laboratorium geanalyseerd waardoor een betrouwbaardere testuitslag gegeven kan worden.

Hieronder bespreken we 3 soorten tests die veel gebruikt worden:

1. De PCR test

De PCR test is een van de meest gebruikte testmethoden om de aanwezigheid van het coronavirus vast te stellen.

In de Nederlandse teststraten wordt voornamelijk gebruik gemaakt van deze test om een eventuele besmetting met covid-19 vast te stellen.

Het feit dat deze test op zo’n grote schaal gebruikt wordt doet al vermoeden hoe betrouwbaar de test is. De PCR test wordt namelijk gezien als een van de meest betrouwbare coronatests die er is.

Voor deze test wordt een uitstrijkje van het slijm in de neus en keelholte genomen, vergelijkbaar met de antigeen test. In tegenstelling tot de antigen test zoekt de test in plaats van eiwitten naar directe virusdeeltjes van covid-19.

De resultaten worden uitgebreid in een lab onderzocht waardoor de betrouwbaarheid hoger ligt maar de testuitslag ook langer op zich laat wachten dan de snellere antigeen test.

2. De LAMP test

De LAMP (loop-mediated isothermal amplification)-test werkt op een andere manier dan de PCR test. Het vermenigvuldigt namelijk een sample van genetisch materiaal en kan op basis daarvan bepalen of er sprake is van een coronabesmetting.

De LAMP test geeft vaak sneller een uitslag dan de PCR test en maakt gebruik van andere testmaterialen. Om deze redenen is de populariteit van de LAMP test sterk toegenomen.

3. Ademtest

De ademtest maakt gebruik van het analyseren van moleculen die covid-19 kunnen aantonen. De ademtest maakt gebruik van nieuwe technieken waardoor deze over het algemeen als minder betrouwbaar wordt gezien.

De test kan weliswaar een besmetting uitsluiten maar deze niet met zekerheid vaststellen. Hiervoor zijn een van de andere betrouwbaardere testen noodzakelijk.

Kiezen voor de antigen test

Hoewel alle coronatesten hun eigen voor- en nadelen hebben, is de antigeentest vaak de favoriet onder de covidtesten.

Belangrijke redenen hiervoor zijn de snelle uitslag, het gemak van thuis testen en de lage kosten in verhouding tot een acceptabele tot goede betrouwbaarheid.

De kwaliteit van antigeen testen kan echter behoorlijk verschillen waardoor het belangrijk is om een kwalitatief goede test te gebruiken. De antigeen test van Roche is hiervoor een uitstekende keuze.

Voor meer informatie over antigeen testen en als naslagwerk voor alle informatie hierboven verwijzen we je graag door naar de website van het RIVM.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *