Gezichtsmasker maken

Zelf een gezichtsmasker maken – Is dat verstandig?

Zelf gezichtsmaskers maken is al sinds het begin van de coronacrisis een veelbesproken onderwerp.

De levering van mondkapjes liet namelijk even op zich wachten en dus besloten mensen onderzoek te doen naar de mogelijkheden om zelf een gezichtsmasker te maken.

Lees deze blog waarin we bespreken wat er komt kijken bij het zelf maken van een gezichtsmasker en doen we onderzoek naar of dit eigenlijk wel verstandig is of niet.

In onze webshop hebben we een selectie gemaakt van de beste mondkapjes en face shields op de markt voor een aantrekkelijke prijs. Neem daar dus zeker eens een kijkje!

Een gezichtsmasker maken, wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld?

Wanneer je iemand vraagt waar ze aan denken bij het woord ‘gezichtsmasker’ krijg je verschillende antwoorden.

De een denkt aan een zogenaamd ‘face shield’, dat het hele gezicht met een doorzichtig scherm bedekt, de ander denkt eerder aan een mondkapje. De definitie van een gezichtsmasker is daarom niet altijd even duidelijk.

Om een antwoord te vinden op de vraag of zelf een gezichtsmasker maken verstandig is, moeten we dan dus ook zowel het maken van een face shield als mondkapje nader onderzoeken.

 

Zelf een gezichtsmasker maken: het mondkapje

Een mondkapje kan er heel verschillend uitzien. In de basis bestaat deze vaak uit een stukje stof met aan beide uiteinden elastiek waarmee je deze om je oren vast kunt maken.

Je houdt hiermee het mondkapje op z’n plek en kunt ervoor zorgen dat het mondkapje ook aan de zijkant zo goed mogelijk aansluit op het gezicht.

Op het internet zijn verschillende bronnen te vinden over hoe je zelf dit gezichtsmasker kunt maken met spullen die we allemaal in huis hebben. Denk hierbij aan een stuk stof van een T-shirt, sok, een zakdoek en elastiek.

 

De voordelen van zelf een mondkapje maken

Hoewel het mondkapjestekort inmiddels weggewerkt is zijn belangrijke redenen om nog steeds zelf een mondkapje te willen maken de overtuiging dat het geld bespaart, beter voor het milieu kan zijn of een leuke creatieve bezigheid is.

Een stuk uit een oud T-shirt knippen en daar elastiek aan vastmaken bespaart kosten want je hebt tenslotte alles al in huis. Het is duurzaam, want je kunt je spullen hergebruiken, en het kan hartstikke leuk en gezellig zijn om te doen.

Dat klinkt natuurlijk goed, maar wat zijn de nadelen eigenlijk van zelf een gezichtsmasker maken?

 

De nadelen van zelf een mondkapje maken

Hoewel zelf een mondkapje maken een leuke creatieve bezigheid kan zijn, is de filterende werking van een gewoon stukje stof helaas niets vergeleken bij medisch goedgekeurde gezichtsmaskers.

Door een professioneel mondkapje te dragen kun je echt een bijdrage leveren aan het terugdringen van de besmettingsaantallen. Door je T-shirt of een zakdoek ademen geeft niet hetzelfde effect en is daarom eigenlijk onverantwoord. Dit is op veel locaties dan ook verboden.

De kosten van een mondkapje in de winkel zijn daarbij ook erg beperkt. Kijk maar eens naar het aanbod van mondkapjes in onze webshop!

 

Zelf een gezichtsmasker maken: een face shield

Een face shield bestaat uit andere materialen dan een mondkapje. Dit gezichtsmasker is gemaakt van een plastic band die je om je hoofd kunt vastmaken en een plastic scherm dat het gezicht afdekt.

Face shields zijn er in verschillende vormen en variëren van een volledige gezichtsbedekking tot alleen een bedekking van de mond en neus.

Een face shield waarbij het gehele gezicht bedekt wordt, wordt ook wel een ‘spatscherm’ genoemd. Een face shield waarbij alleen de mond en neus bedekt zijn staat ook bekend als een ‘mondvisier’.

Op de website van de Rijksoverheid wordt vermeld dat allebei deze vormen van face shields geen vervanging voor een mondkapje zijn. Ze worden alleen binnen sommige beroepsgroepen toegepast omdat dit prettiger werkt.

Laten we hieronder de voor- en nadelen van het zelf maken van dit gezichtsmasker wat uitgebreider afwegen.

 

De voordelen van zelf een face shield maken

Net als het zelf maken van een mondkapje, kan zelf een face shield maken ook een leuk tijdverdrijf zijn. Overige voordelen aan het zelf maken van een face shield zijn er echter bijna niet.

 

De nadelen van zelf een face shield maken

De materialen om zelf een face shield te maken zijn in tegenstelling tot een mondkapje vaak wat minder makkelijk beschikbaar. Je hebt namelijk een spatscherm nodig dat buigzaam is en een band om deze om het hoofd te kunnen bevestigen.

Qua duurzaamheid valt het voordeel van zelf een gezichtsmaker maken dan ook weg in dit geval. De materialen heb je vaak thuis toch al niet in huis, dus deze moet je alsnog bestellen. Daarnaast is een face shield herbruikbaar en in die zin dus sowieso al duurzaam.

Tot slot kan het ook lastig zijn om een face shield te maken die comfortabel op het hoofd zit. Vooral de band rondom het hoofd kan irritatie veroorzaken.

Kant en klare face shields hebben daarom vaak schuimmateriaal op de hoofdband zitten om irritatie te verminderen. Door dit zelf aan te schaffen gaan de kosten verder omhoog en loop je alsnog het risico dat deze niet goed aansluit op het hoofd.

Zowel qua kosten als duurzaamheid en draagcomfort is het dus eigenlijk niet interessant om zelf een face shield te maken.

 

Zelf een gezichtsmasker maken, slim of niet?

Om een antwoord te vinden op de vraag of het slim is om zelf een gezichtsmasker te maken kan het slim zijn om eens om ons heen te kijken.

Hoeveel mensen zien we eigenlijk rondlopen met een zelfgemaakt gezichtsmasker?

Waarschijnlijk zul je er weinig tot geen zien.

Een voor de hand liggende reden om een gezichtsmasker te bestellen is natuurlijk het gemak. Uit de eerdere conclusies komt echter naar voren dat de veiligheid hierbij ook een grote rol speelt.

Gezichtsmaskers die in winkels verkocht worden moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Je bent er daardoor zeker van dat je gezichtsmasker ook echt doet wat het moet doen.

Ook qua kosten is het vaak niet rendabel om zelf een gezichtsmasker te maken. Vaak zijn de kosten gelijk of zelfs hoger omdat de prijs van gezichtsmaskers in de winkel erg laag is.

Het comfort van een gezichtsmasker is daarbij ook niet altijd even goed als je deze zelf maakt. Zeker bij een face shield kan dit erg vervelend zijn, maar als je een verkeerde stof of elastiekjes gebruikt bij een mondkapje kan dit ook gaan irriteren.

Tot slot is de duurzaamheid van een mondkapje ook mogelijk wanneer je er eentje in de winkel koopt. In dat geval kun je kiezen voor een uitwasbaar mondkapje. Face shields zijn altijd herbruikbaar en daarmee duurzaam.

 

Een gezichtsmasker bestellen

Wanneer je een gezichtsmasker wilt bestellen, is het belangrijk om dit te doen bij een winkel die hoge eisen stelt aan de maskers en deze aanbiedt voor een scherpe prijs.

In onze webshop hebben we een selectie gemaakt van de beste mondkapjes en face shields op de markt voor een aantrekkelijke prijs. Neem daar dus zeker eens een kijkje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *