Waarom zou je je bloeddruk meten, en hoe doe je dat eigenlijk?

Je bloeddruk meten, bijna altijd als we naar de dokter gaan krijgen we er wel mee te maken. Maar ook thuis doen mensen het regelmatig. 

Maar waarom zou je eigenlijk je bloeddruk meten? Wat is het nut daarvan? En wanneer je besluit het te doen, hoe pak je dat dan aan?

In dit blog geven we je een beter beeld over het waarom en hoe, rondom je bloeddruk meten.

Waarom zou je je bloeddruk meten?

Je bloeddruk meten is ontzettend handig omdat je bloeddruk vaak een indicatie geeft over hoe het met je gezondheid gaat. Een voorbeeld daarvan is dat we weten dat stress leidt tot een snellere hartslag en een hogere bloeddruk.

Door je bloeddruk te meten kun je dan ook symptomen in je lichaam analyseren en proberen om de oorzaak daarvan te achterhalen. Je bloeddruk zegt dus veel over je algemene gezondheid en kan helpen om ziektes en kwaaltjes snel op te sporen.

Met dit in gedachten is het dus ook niet zo raar dat de dokter vaak begint met het meten van onder andere onze bloeddruk.

Bovendruk en onderdruk

Wanneer je je bloeddruk wilt vaststellen, meet je twee verschillende waarden. Enerzijds meet je de bovendruk en anderzijds de onderdruk. Dit heeft alles te maken met ons hart, dat je kunt zien als een pomp die een bepaalde druk op ons bloedvatenstelsel zet.

De bovendruk die je meet, geeft een indicatie van je bloeddruk wanneer het hart zich samentrekt. De onderdruk, geeft je juist een beeld van de bloeddruk als het hart zich ontspant.

Een bloeddruk tabel is handig om deze waarden vervolgens af te lezen. Want wanneer je je waarden gemeten hebt wil je vervolgens natuurlijk de resultaten in het juiste perspectief plaatsen.   

Bij een bloeddrukmeting krijg je vaak een dubbel getal te zien met een hoger en lager getal. Het hogere getal is hierbij de bovendruk en het lagere getal de onderdruk. Zo kun je bijvoorbeeld het volgende resultaat aflezen: 120/80 of 140/90.

Hieronder vind je een bloeddruk tabel met bloeddrukwaarden. Volgens de hartstichting kunnen deze bloeddrukwaarden als volgt geïnterpreteerd worden:

BovendrukOnderdruk
Lager dan 120 (ideale bloeddruk)Lager dan 90 (normale bloeddruk)
120-140 (normale bloeddruk)90-110 (hoge bloeddruk)
140-180 (hoge bloeddruk)Hoger dan 110 (zeer hoge bloeddruk)
Hoger dan 180 (zeer hoge bloeddruk) 

Zoals je in de bloeddruk tabel ziet, kan een lage bloeddruk vaak geen kwaad. Een hoge tot zeer hoge bloeddruk kan echter gevaarlijk zijn, en het is in dat geval dan ook sterk aan te raden om contact op te nemen met een huisarts.

Bloeddruk meten welke arm?

Welke arm gebruik je om je bloeddruk te meten?

Voordat we ingaan op het protocol dat je kunt volgen om zelf je bloeddruk te meten, is het natuurlijk goed om te weten welke arm je eigenlijk gebruikt om je bloeddruk vast te stellen.

Het is belangrijk dat tijdens je meting je arm ontspannen is. Door je spieren aan te spannen kan er namelijk meer bloed je arm in stromen waardoor je vertekende meetresultaten krijgt.

Wat hierdoor verstandig kan zijn, is om je arm te nemen die niet je voorkeursarm is. Wanneer je rechtshandig bent, kies je er dus voor om de bloeddrukmanchet aan te brengen om de linkerarm. Ben je linkshandig? Breng de manchet dan aan om de rechterarm.

Hoewel de verschillen heel subtiel kunnen zijn, is de kans kleiner dat je je spieren evenveel aanspant in je ‘verkeerde arm’. Van nature is deze arm vaak iets meer ontspannen, waardoor de kans op goede meetresultaten net iets groter is.

Bloeddruk meten links rechts

Het bloeddruk meten protocol

Het meten van je bloeddruk doe je met een bloeddrukmeter volgens een vast protocol. Huisartsen volgen dit protocol maar het is ook raadzaam dit zelf te doen wanneer je thuis je bloeddruk wilt meten. Door het bloeddruk meten protocol te volgen vergroot je namelijk de kans op betrouwbare meetresultaten.

De inhoud van dit protocol wijkt soms licht af, maar in algemene lijnen verloopt deze als volgt:

Stap 1: Tref voorbereidingen voor de meting

Om te beginnen, is het belangrijk dat je rustig de tijd neemt voor je aan de meting begint. Trek hiervoor dikke of knellende kleding uit en meet je bloeddruk bij voorkeur op de blote arm.

Leg de bloeddrukmeter klaar op een tafel of andere verhoging. Laat je onderarmen vervolgens op deze verhoging rusten zodat je geen kracht nodig hebt om deze omhoog te houden. Zit tot slot enkele minuten stil en laat je armen en de rest van het lichaam hierbij volledig ontspannen.

Stap 2: Breng de bloeddrukmanchet aan

Breng vervolgens de bloeddrukmanchet aan op de andere arm dan de voorkeursarm. Dus nogmaals, wanneer je rechtshandig bent, kies je er dus voor om de bloeddrukmanchet aan te brengen om de linkerarm. Ben je linkshandig? Breng de manchet dan aan om de rechterarm.

Breng de manchet op de bovenarm aan op ongeveer de hoogte van het hart. Pomp deze vervolgens op tot het punt waarom deze duidelijk de arm afknelt maar niet te los of te strak zit. De exacte waarden hiervan liggen vaak tussen de 200 en 250 mmHg.

Stap 3: Lees de bloeddrukwaarden af

Bij de derde stap is het tijd om de bloeddrukwaarden af te meten. Afhankelijk van de meter die je gebruikt, worden deze waarden op verschillende manieren weergegeven.

Zorg ervoor dat je de boven- en onderdruk meet en deze controleert in de tabel die we eerder introduceerden.

Wees je hierbij wel bewust dat je thuis vaak een lagere bloeddruk meet dan in een huisartsenpraktijk. Spanning heeft namelijk direct invloed op onze bloeddruk en thuis zijn we vaak meer ontspannen.  

Waar vind je betrouwbare bloeddrukmeters?

Nu je weet waarom en hoe je je bloeddruk het beste kunt meten, is er nog een element over die minstens zo belangrijk is, namelijk de bloeddrukmeter die je gebruikt.

De meetresultaten van een bloeddrukmeting zijn erg subtiel, wat al blijkt uit het feit dat de meting vaak hoger uitvalt bij de dokter dan bij ons thuis.

Het is dan ook belangrijk om een betrouwbare en goede bloeddrukmeter te gebruiken als je thuis je bloeddruk wilt meten. In onze shop hebben we een selectie gemaakt van kwalitatief uitstekende bloeddrukmeters die de kans op een betrouwbare meting aanzienlijk doen stijgen. Neem hier dus zeker eens een kijkje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *