Een thermometer gebruiken – welke soort thermometer past bij jou?
Een thermometer gebruiken is essentieel om te weten te komen of je koorts hebt. Het is namelijk een klein apparaatje waarmee je op verschillende manieren je lichaamstemperatuur kunt meten.
Er zijn verschillende soorten thermometers die op hun eigen manier vaststellen of er sprake is van koorts. De nauwkeurigheid en het gebruiksgemak van de soorten thermometers loopt daarbij echter uiteen.
Een goed overzicht van de verschillende soorten thermometers is daarom fijn om te hebben zodat je kunt bepalen welke thermometer het best bij je past!
Waarom is het belangrijk om te weten of je koorts hebt?
Koorts is een reactie van ons immuunsysteem. Het is een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur om bacteriën en virussen te doden die schadelijk voor ons zijn.
Je kunt een thermometer gebruiken om vast te stellen of je lichaamstemperatuur boven de 38 graden ligt. Wanneer dat het geval is, heb je officieel koorts. Het is belangrijk om dan rustig aan te doen en je lichaam de ruimte te geven om het virus in je lichaam te bestrijden.
Normaal gesproken gaat koorts vanzelf over wanneer je rust neemt en je lichaam zijn werk laat doen. Ben je echter verzwakt doordat je weerstand bijvoorbeeld lager is dan gebruikelijk, je recentelijk in een tropisch gebied bent geweest of een aandoening onder de leden hebt, is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts als de koorts aanhoudt.
Een thermometer gebruiken op 5 manieren
Dat bepalen of je koorts hebt belangrijk is, is inmiddels waarschijnlijk wel duidelijk. Dit kan je echter doen op verschillende manieren.
Het gebruiksgemak en betrouwbaarheid van de verschillende thermometers en meetmethodes loopt daarbij uiteen. Hieronder bespreken we daarom graag 5 verschillende manieren om je lichaamstemperatuur te meten.
1. Een oor thermometer gebruiken
Een oor thermometer gebruiken doe je door, zoals de naam al zegt, deze in je oor te stoppen. Met een standaard thermometer is dit vanwege de spitse punt erg gevaarlijk. Er zijn dan ook speciale oor thermometers om je lichaamstemperatuur via het oor te meten.
Een oor thermometer is erg snel, deze kan namelijk al binnen een seconde vaststellen of je koorts hebt of niet. Daarnaast heeft een oor thermometer gebruiken het voordeel dat deze erg nauwkeurig is en vrij hygiënisch, door een schoon kapje is de thermometer namelijk gemakkelijk opnieuw te gebruiken.
2. Thermometer onder oksel
Een thermometer onder je oksel stoppen, is een van de methodes om je lichaamstemperatuur vast te stellen. Je kunt hiervoor een standaard thermometer gebruiken die je onder je oksel plaatst.
Wacht vervolgens 10 tot 40 seconden om je temperatuur op te nemen. Hoe langer je de thermometer onder de oksel houdt, hoe nauwkeuriger de meting wordt. Het is dan ook geen overbodige luxe om de thermometer zeker een minuut onder de oksel te houden.
Hoewel een thermometer onder de oksel een comfortabele manier is om de temperatuur te meten, is deze methode niet het meest betrouwbaar. De daadwerkelijke lichaamstemperatuur kan namelijk 0,5 tot wel 1,5 graden verschillen van de meting. Wanneer je je bedenkt dat het verschil tussen een normale lichaamstemperatuur 37 graden is en koorts boven de 38 graden ligt, kunnen deze kleine verschillen erg belangrijk zijn.
Ook de hygiëne van een thermometer onder de oksel is niet optimaal omdat lichaamszweet de thermometer bevuild en deze daarom altijd schoongemaakt dient te worden na gebruik.
3. Thermometer gebruiken onder de tong
Een tweede methode om je lichaamstemperatuur te meten, doe je met dezelfde standaard thermometer maar dan onder de tong. Je plaatst hierbij het uiteinde van de thermometer aan een van de twee zijdes van de tongwortel en houdt de thermometer hier 10 tot 30 seconden op zijn plek. Deze methode vereist dus een iets kortere meetduur dan een thermometer onder de oksel.
Houd bij een temperatuurmeting onder de tong rekening met een mogelijke afwijking van 0,3 tot 0,8 graden lager dan de daadwerkelijke lichaamstemperatuur.
Vergeleken met een thermometer onder de oksel is een meting onder de tong dus sneller en betrouwbaarder. Verschillen in hygiëne zijn daarbij vergelijkbaar.
4. De anale temperatuurmeting
Een derde methode waarbij een standaard thermometer gebruikt kan worden, is door middel van een anale meting. Deze vorm van meten is minder populair omdat mensen deze soms eng, pijnlijk, of beschamend vinden.
Om een anale meting te doen, breng je het uiteinde van de thermometer maximaal 2 centimeter in de anus. Een meting van slechts 10 tot 15 seconden volstaat en daarnaast is dit de beste manier om de lichaamstemperatuur vast te stellen.
Hoewel deze methode dus minder prettig kan zijn, is deze wel erg snel en betrouwbaar. Hierdoor wordt de methode alsnog redelijk vaak gebruikt.
5. Een voorhoofd thermometer gebruiken
Een voorhoofd thermometer meet of er sprake is van koorts door deze tegen het voorhoofd of op korte afstand daarvan te houden.
De voorhoofd thermometer is de enige thermometer waarbij fysiek contact niet noodzakelijk is. De voorhoofdthermometer is daarom de meest hygiënische thermometer van allemaal.
Ook is deze thermometer erg nauwkeurig en snel. Je hebt al binnen een paar seconden uitslag over wat je lichaamstemperatuur precies is.
Verschil in nauwkeurigheid en kwaliteit van thermometers
Zoals je inmiddels vast wel opgemerkt hebt, zijn thermometers er in alle soorten en maten. Welke thermometer het best bij je past ligt daarom geheel aan welke eisen je stelt.
Vind je nauwkeurigheid het belangrijkst, dan is een anale meting, oor- of voorhoofdsthermometer de beste keuze.
Qua gebruikscomfort is je voorkeur strikt persoonlijk. Over het algemeen wordt een voorhoofd thermometer echter het prettigst gevonden omdat de thermometer je lichaam niet binnen hoeft te gaan.
Een betrouwbare thermometer bestellen
Omdat er zoveel verschil tussen thermometers bestaat, kan het lastig zijn om te bepalen welke er precies betrouwbaar zijn. Zelfs binnen dezelfde soort thermometer kunnen de nauwkeurigheid en gebruiksgemak sterk uiteenlopen.
Gelukkig hebben wij al een selectie voor je gemaakt welke thermometers de beste prijs/kwaliteit verhouding hebben. Hier vind je ze allemaal!
Ook hebben we leuke speciale thermometers zoals een thermometer voor kinderen. Hierdoor wordt een thermometer gebruiken een stuk leuker en gemakkelijker met je kinderen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!