Baby wil niet slapen

Als je baby niet wil slapen – ontdek meer over de ontwikkeling van je kind

Wanneer je baby niet wil slapen zal je niet de eerste zijn die in lichte paniek raakt. Iedereen weet namelijk dat baby’s veel meer slapen dan wij als volwassenen. Als je baby niet doorslaapt denken we daarom al snel dat er iets mis is.

Maar is deze zorg eigenlijk wel terecht? En hoe ontwikkelt je kind zich eigenlijk? Want past minder slapen niet gewoon bij een van de ontwikkelingsfasen van je kind?   

In dit blog staan we er uitgebreid bij stil en ontdek je hoe je het slaapcomfort van je baby kunt verbeteren. Lees dus snel verder!

Je baby wil niet slapen

Het slaapritme van een baby is vooral kort na de geboorte erg chaotisch. Hoewel baby’s namelijk een grote behoefte hebben aan slaap, kunnen ze op ieder moment van de dag of nacht wakker schrikken. 

Omdat we als volwassenen zo gewend zijn aan een vast ritme waarbij we overdag wakker zijn en ’s nachts slapen, denken we daarom al snel dat onze baby niet wil slapen als ze ’s nachts niet net zo lekker doorslapen als wij zelf. 

De eerste stap om de oorzaak te achterhalen waarom je baby niet wil slapen is dan ook door jezelf af te vragen of je baby weinig slaapt of slechts op onregelmatige tijden. Wanneer dat laatste het geval is, is er namelijk niets geks aan de hand. 

Als je baby huilt in slaap

Wanneer je baby ’s nachts wakker ligt, gaat dat vaak niet in stilte. De kans is groot dat je baby direct of na een tijdje begint te huilen om aandacht van je te vragen. Baby’s kunnen bijvoorbeeld ’s nachts wakker worden omdat ze honger hebben en gevoed willen worden maar wist je ook dat baby’s kunnen huilen in hun slaap?

Wanneer je je baby midden in de nacht hoort huilen zijn ze dus niet altijd wakker. Dit komt namelijk omdat baby’s net als wij verschillende slaapfasen doormaken. 

Je bent of kent vast wel iemand die soms praat in zijn slaap. Als je je bedenkt dat baby’s alleen kunnen huilen om te communiceren is het eigenlijk niet zo raar dat ze de emoties van de dag soms verwerken door wat jammerende geluidjes te maken.

Wanneer je baby ’s nachts huilt is het dan ook verstandig om rustig te kijken of je huilende baby slaapt of wakker is. Slaapt je baby nog? Wacht dan rustig even af of het huilen na enkele minuten ophoudt. Is je baby wakker? Controleer dan of je baby misschien honger heeft, een vieze luier heeft of andere ongemakken ervaart.   

Je baby laten doorslapen

Een baby die perfect doorslaapt zal natuurlijkerwijs telkens na een aantal uur wakker worden. Dat komt omdat baby’s veel glucose nodig hebben omdat de hersenen nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Voor de inname van voedingsstoffen zullen baby’s daarom regelmatig melk moeten drinken om de glucosevoorraad en andere voedingsstoffen aan te vullen. Dat je baby niet de hele nacht wil doorslapen is dus eigenlijk logischer dan dat hij of zij dat wel doet. 

Het is verstandig om zo snel mogelijk te proberen om een vast ritme aan te brengen voor de nachtrust van je baby. Door je baby iedere dag rond dezelfde tijd op bed te leggen, is de kans groot dat het slaapritme sneller stabiliseert en je de nacht met slechts twee keer opstaan prima doorkomt.

baby doorslapen

De verschillende fases van de ontwikkeling van je baby

Wanneer je toch blijft merken dat je baby maar niet wil slapen, is het goed om je wat meer te verdiepen in de verschillende ontwikkelingsfasen van je baby. Tijdens deze ontwikkeling verandert de slaapbehoefte van je baby namelijk vaak. 

In de eerste 2 maanden na de geboorte ligt de slaapbehoefte van je baby op 14 tot 17 uur per etmaal.Wanneer je baby 6 maanden is, daalt dit naar 12 tot 15 uur. Ook zal je merken dat je baby na verloop van tijd overdag vaker wakker is. Waar een baby in het begin namelijk behoefte heeft aan soms wel 5 slaapjes per dag, neemt dit langzamerhand af tot slechts 3 wanneer ze ongeveer een half jaar oud zijn.  

Wanneer een baby tussen de 7 en 13 maanden oud is, leren ze om te zitten en later ook te kruipen (hoewel het andersom ook weleens voorkomt). Naarmate je baby meer gaat bewegen en langzaam meer interactie met de omgeving heeft, is de kans groot dat je baby op den duur zo uitgeput raakt van de vele indrukken en het lichamelijke werk dat doorslapen niet langer een probleem is. Het is dan ook vaak zo dat je baby in deze fase de nachten steeds langer doorslaapt en je minder vaak hoeft op te staan.  

baby huilt in slaap

Het slaapcomfort van je baby verbeteren

Hoewel je niet altijd invloed kunt uitoefenen op het doorslapen van je baby is er een ding waar je in ieder geval wel invloed op hebt, namelijk de spullen die je gebruikt om je baby te verzorgen. Net zoals wij beter slapen op een goed matras dan op een luchtbed, kunnen de juiste babyartikelen het leven van je kindje en daarmee jezelf ook wat aangenamer maken. 

De juiste babyvoeding is daarbij essentieel. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om de baby de fles te geven, is er melkpoeder beschikbaar dat wat steviger is waardoor je baby langer verzadigd is. De kans is daardoor groter dat je baby minder vaak ’s nachts van de honger wakker schrikt.  

Ook kan het type luier dat je gebruikt een groot verschil maken bij of je baby wakker schrikt nadat het zijn of haar behoefte heeft gedaan omdat de luier anders aanvoelt. In onze webshop hebben we een speciale selectie van luiers die prettig blijven aanvoelen als ze vol zitten, hierdoor schrikt je baby ’s nachts wat minder snel wakker. Daarnaast vinden baby’s het fijn om met een speen te slapen en is dit tegelijkertijd een uitstekend middel om het huilen te beperken. Ook hier is veel kwaliteitsverschil tussen waardoor de speen bijvoorbeeld gemakkelijk uit de mond valt of minder comfortabel zit. De verschillen zijn hierbij echter vaak kleiner dan bij luiers of melkpoeder en ook wat persoonlijker. Wat de ene baby prettig vindt, vindt de ander weer wat minder fijn.  

Conclusie: de reden dat je baby niet wil slapen

Zoals je waarschijnlijk al opgemerkt hebt, is er geen eenduidig antwoord op de vraag waarom je baby minder goed doorslaapt als dat het geval is. Het kan bijvoorbeeld liggen aan voeding dat onvoldoende voedzaam is, oncomfortabele luiers, een bedje dat niet lekker ligt of een gebrek aan slaapritme. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom je baby even wat minder goed slaapt.

Probeer daarom onderscheid te maken tussen welke elementen je kunt beïnvloeden en welke niet en zorg ervoor dat je de juiste spullen in huis hebt zodat het slaapprobleem van je baby daar in ieder geval niet aan kan liggen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *