Diabetes behandeling – zo ga je diabetes efficiënt te lijf

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte die alles te maken heeft met het insulineniveau in je bloed en hoe goed dit door het lichaam opgenomen kan worden.

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel in je lichaam verlaagt. Wanneer je diabetes hebt, is er een tekort aan insuline in je bloed waardoor je bloedsuikerspiegel te hoog wordt wat erg schadelijk is voor je gezondheid. 

De behandeling van diabetes bestaat daarom vaak uit insuline spuiten, al is het probleem daarmee soms slechts deels opgelost. Overige medicatie en aanpassingen qua dieet en lichaamsbeweging zijn vaak eveneens essentieel om diabetes succesvol te behandelen.

In de praktijk wordt het behandelen van diabetes daardoor vaak als snel complexer. Genoeg reden dus om een beknopt overzicht te geven over de ziekte voor een succesvolle diabetes behandeling. 

In dit blog staan we stil bij:

 • Welke verschillende vormen van diabetes er zijn
 • Wat voor klachten er opspelen bij de ziekte
 • Of het mogelijk is om de ziekte te voorkomen 
 • Hoe je suikerziekte het best kunt behandelen
 • Welke medicatie er tegen diabetes op de markt is
 • Hoe je je dieet kunt aanpassen als je suikerziekte hebt

Verschillen tussen diabetes type 1 en 2

Suikerziekte komt voor in vele verschillende vormen. De meest bekende vallen hierbij onder de noemer type 1 en type 2 waarbij type 2 de meest voorkomende is. Wanneer over suikerziekte gesproken wordt, refereert men dan ook vaak naar diabetes type 2.  

Diabetes type 1 ontstaat wanneer je immuunsysteem cellen in je lichaam vernietigt die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline. Vanzelfsprekend ontstaat hierdoor na verloop van tijd een insulinetekort in het lichaam. Insuline spuiten is daarbij vaak de oplossing. 

Diabetes type 2 ontstaat doordat het lichaam ongevoelig is voor insuline. Je lichaam kan hierbij insuline niet goed opnemen waardoor je gezondheidsproblemen krijgt. Van alle patiënten met suikerziekte heeft zo’n 90% last van type 2. Insuline spuiten is hierbij soms een oplossing maar soms zijn alternatieve maatregelen voldoende zoals medicatie slikken en aanpassingen in de levensstijl rondom beweging en voeding.    

Diabetes klachten

De klachten die bij diabetes horen lopen uiteen afhankelijk van het type waar je mogelijk last van hebt. Voor diabetes type 1 en 2 zijn enkele veelvoorkomende klachten:

 • Overmatig vaak plassen
 • Vaak dorst hebben
 • Vermoeidheid
 • Onverklaarbaar afvallen
 • Vertraagde genezing bij wondjes 
 • Regelmatige infecties
 • Pijn in de benen, vooral tijdens het lopen
 • Wazig zien 
 • Kortademigheid
 • Overmatig honger hebben of juist het uitblijven daarvan

De bovenstaande klachten beginnen vaak mild en kunnen na verloop van tijd erger worden. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de dokter als je enkele van deze symptomen herkent.  

Diabetes voorkomen

Zoals voor iedere ziekte, geldt ook voor suikerziekte dat het beter is om de ziekte te voorkomen dan te genezen. Dit is voor diabetes type 1 helaas onmogelijk maar voor diabetes type 2, de meest voorkomende variant, gelukkig wel.

Voldoende beweging en een gebalanceerd dieet kunnen de kans op de ziekte sterk verkleinen. Hieronder leggen we je daar graag iets meer over uit. 

diabetes behandeling

1. Voldoende beweging

Diabetes voorkomen doe je om te beginnen door beweging een vaststaand onderdeel van je leven te maken. Door minimaal een half uur per dag te bewegen kun je de kans op suikerziekte al sterk doen dalen. 

Beweging zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft wat zowel belangrijk is om de ziekte te voorkomen maar ook om deze onder controle te houden als je al diabetes hebt. 

2. Diabetes dieet

Naast voldoende beweging is een zogenaamd diabetes dieet ontzettend doeltreffend om de kans op de ziekte sterk in te dammen.

De basisprincipes van het diabetes dieet zijn simpel, vermijd zoveel mogelijk suikers en eet veel groente en fruit. Daarnaast is het raadzaam om te koken met onverzadigde vetten en het gebruik van zout te beperken. 

Hoewel dit misschien niet zo ingewikkeld klinkt, is het volgen van een diabetes dieet vaak ingewikkelder dan gedacht. In veel producten zitten namelijk overtollig veel suikers, zout en vetten. Veel vruchtensappen die op het eerste gezicht gezond lijken zitten bijvoorbeeld boordevol suiker.

Omdat ongezonde producten soms lastig te herkennen zijn, kan het erg lastig zijn om gezond te leven. Om deze reden zien we obesitas dan ook steeds vaker voorkomen en groeit het aantal diabetespatiënten helaas mee. 

diabetes dieet

Medicatie tegen diabetes

Wanneer je suikerziekte hebt, is het aanpassen van je levensstijl vaak een belangrijke stap. Dit lost het probleem echter niet volledig op en vaak heb je dan ook behoefte aan aanvullende insuline-injecties of diabetes medicatie. 

Diabetes medicatie wordt vaak aangeboden in de vorm van metformine of gliclazide bij suikerziekte type 2. Deze zijn beiden in tabletvorm verkrijgbaar. Bij onvoldoende resultaat kan dit in een later stadium worden aangevuld met insuline-injecties.

Bij suikerziekte type 1, worden vaak direct insuline-injecties toegepast. Bij deze soort diabetes is een sterk insuline tekort immers de directe oorzaak van de klachten wat met de injectie direct tegengegaan wordt. 

Is het medicijn tegen diabetes gevaarlijk?

Medicatie tegen diabetes kan zoals iedere andere medicatie bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn deze bijwerkingen vrijwel nooit ernstig maar toch is het natuurlijk fijn om te weten welke uitwerking de medicatie kan hebben op je lichaam.

De tablet metformine, kan in zeldzame gevallen een gebrek aan eetlust veroorzaken, buikpijn, diarree en misselijkheid. Daartegenover staat dat de tablet levensbedreigende klachten van diabetes succesvol bestrijdt. En vaak een leuke bijkomstigheid:

Metformine zorgt ervoor dat je eetlust vaak iets afneemt. Om die reden is de tablet erg populair bij mensen die naast diabetes ook last hebben van ernstig overgewicht. 

Gliclazide zorgt er daarentegen voor dat je soms wat gemakkelijker aankomt en last kunt krijgen van wazig zien en maag- of darmklachten. Verder is de tablet echter uitermate doeltreffend tegen diabetes en daarmee een van de favorieten onder de diabetes medicatie.

Gevaarlijk zijn medicijnen tegen diabetes dus niet, maar net als andere medicijnen kunnen er in zeldzame gevallen bijwerkingen optreden die soms ongewenst zijn maar eigenlijk nooit opwegen tegen het goed dat ze doen, namelijk doeltreffend suikerziekte bestrijden. 

Met een doktersrecept zijn in onze webshop medicatie tegen diabetes beschikbaar van de hoogste kwaliteit voor een zeer scherpe prijs. Neem dus gerust eens een kijkje in onze shop om het aanbod te bekijken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *