Incontinentiemateriaal – 5 hulpmiddelen nader uitgelegd

Incontinentiemateriaal is er in verschillende vormen. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze incontinentie dragelijk maken en daarmee je levenskwaliteit sterk kunnen verbeteren als je hier last van hebt. Het is daarom best handig om te weten welke producten er allemaal op de markt zijn. In dit blog bespreken we er 5 wat uitgebreider en geven we je algemene informatie over incontinentie. 

Je komt in dit blog onder andere te weten:

 • Wat incontinentie precies is
 • Welke vormen van incontinentie er precies zijn
 • Welk incontinentiemateriaal er op de markt is
 • Waar je goed en goedkoop Incontinentiemateriaal kunt bestellen

En nog veel meer!

Wat is Incontinentie?

Voor we ons gaan richten op incontinentiemateriaal is het wellicht geen overbodige luxe om eerst stil te staan bij wat incontinentie precies is.

Wanneer je last hebt van incontinentie, heb je problemen met het ophouden van je urine en/of ontlasting. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, begrenst incontinentie zich dus niet tot plassen alleen. Ook het ophouden van ontlasting kan een probleem zijn.

Incontinentie heeft betrekking op de sluitspieren in het gebied van de blaas en darmen. Bij incontinentie werken deze onvoldoende naar behoren wat leidt tot urineverlies of het verlies van ontlasting. 

Incontinentiemateriaal helpt om dit op te vangen of de klachten te verminderen. 

Welke vormen van Incontinentie zijn er precies?

De meeste mensen denken bij incontinentie automatisch aan urineverlies en minder vaak aan het verlies van ontlasting. 

De reden hiervoor heeft wellicht te maken met de verschillende vormen van incontinentie die er zijn. Het aantal soorten incontinentie dat betrekking heeft op de blaas is namelijk groter dan die van ontlasting.

Overloopincontinentie, gemengde incontinentie, urineretentie, aandrangincontinentie, een overactieve blaas en stressincontinentie zijn verschillende vormen van incontinentie die betrekking hebben op de blaas

Binnen de categorie van ontlastingsincontinentie zijn er slechts twee bekende groepen van incontinentie, namelijk anale incontinentie en ontlastingsverlies. 

Welke vorm van incontinentie je precies last van hebt, kan de dokter je na een kort consult vaak al vertellen. Voor de klachten die je ervaart is er vaak echter geen consult nodig, urine- of ontlasting verlies zijn namelijk erg concrete klachten. 

Wanneer je hier last van hebt wil je er natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. We hebben daarom hieronder 5 incontinentiematerialen op een rijtje gezet zodat je snel je klachten kunt verminderen.

5 incontinentiematerialen op een rij

 1. Incontinentie ondergoed
 2. Incontinentie broekjes heren
 3. Incontinentie matjes
 4. Incontinentie hoeslaken
 5. Incontinentie matrasbeschermer
 • Incontinentie ondergoed

Incontinentie ondergoed is gemaakt om ontlasting of urine op te vangen. Vaak bestaat het ondergoed uit materiaal waar een zogenaamd inlegstuk in geplaatst kan worden. Soms is dit uitwasbaar waardoor het meerdere keren gebruikt kan worden. Als alternatief hierop zijn er ook inlegstukjes te vinden die weggegooid worden. Incontinentie ondergoed heeft dus een vergelijkbaar effect als een luier voor kinderen. Echter kan dit onzichtbaar voor het oog gedragen worden wat zorgt voor meer draagcomfort in het dagelijks leven. 

Incontinentie ondergoed komt in verschillende vormen voor, afhankelijk van de ernst van het urine- of ontlastingsverlies en de persoonlijke voorkeuren van de drager. Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten Incontinentie ondergoed in onze shop

 • Incontinentie broekjes heren

Een van de populairste soorten van incontinentie ondergoed, zijn incontinentie broekjes voor heren. Deze broekjes zijn er in verschillende vormen en bestaan uit bijvoorbeeld uitwasbare broekjes, een plastic zakje die onder de onderbroek gedragen kan worden of voor eenmalig gebruik in de vorm van een soort luier. 

Incontinentie broekjes voor heren zijn de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd en daarmee niet alleen qua functionaliteit maar ook qua stijl mooier en beter geworden.

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten incontinentie broekjes voor heren in onze shop.

 • Incontinentie matjes

Wanneer je het vervelend vindt om incontinentie broekjes te dragen of nog meer bescherming wenst tijdens het zitten of slapen, kunnen incontinentie matjes uitkomst bieden. 

Incontinentie matjes zijn matjes die urine of ontlasting absorberen. Ze worden voornamelijk gebruikt bij het zitten op een stoel of tijdens het slapen in bed maar zijn natuurlijk ook voor andere zit- en ligactiviteiten geschikt. 

Incontinentie matjes komen voor in een wasbare- en wegwerp variant. Wat het meest passend is, is daarbij strikt persoonlijk.

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten incontinentie matjes in onze shop.

 • Incontinentie hoeslaken

Het gebruik van incontinentie matjes tijdens het slapen is vaak minder efficiënt dan gehoopt. In onze slaap wisselen we tenslotte vaak van positie en de kans dat je daardoor van het matje afrolt is erg groot.

Ook slapen veel mensen op hun zij, waardoor ontlasting- en urineverlies richting de zijkanten van het bed helaas vaak voorkomt.

Een Incontinentie hoeslaken biedt hierbij uitkomst. Het Incontinentie hoeslaken heeft namelijk een hoog absorberend vermogen wat het gebruik van een incontinentie matje perfect aanvult. Mocht er ontlasting of urine elders in het bed terechtkomen zorgt een Incontinentie hoeslaken ervoor dat het matras beschermt blijft.

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten incontinentie hoeslakens in onze shop.

 • Incontinentie matrasbeschermer

Voor een optimaal resultaat van het incontinentie hoeslaken, is een incontinentie matrasbeschermer eigenlijk onmisbaar. Een incontinentie matrasbeschermer biedt namelijk een completere bescherming tegen incontinentie klachten.

Omdat een hoeslaken vrij dun is, zorgt een incontinentie matrasbeschermer als het ware voor een dubbele absorberende laag waardoor urine of ontlasting beter opgenomen wordt. De kans dat het matras vies wordt, wordt daarmee dan ook aanzienlijk kleiner.

Op deze pagina vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten incontinentie matrasbeschermers in onze shop.

Incontinentiemateriaal bestellen 

De top 5 incontinentiematerialen die we hier besproken hebben zijn ontzettend waardevol om een leven met incontinentie dragelijker te maken. Echter is deze selectie slechts een greep uit het totale assortiment van het incontinentiemateriaal dat er op de markt te vinden is. Er zijn bijvoorbeeld ook nog zwemluiers, fixatiebroekjes en verschillende soorten absorberende inleggers.

Welk incontinentiemateriaal het best bij je wensen past is daarom afhankelijk van de mate waarin je er last van hebt, je levensstijl, voorkeuren en andere factoren.

Neem gerust eens een kijkje in onze webshop waarin we alle incontinentiematerialen voor je verzameld hebben in een compleet overzicht!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *