Hooikoorts symptomen – het verschil met een verkoudheidsvirus en corona

Hooikoorts symptomen zijn al sinds mensenheugenis een probleem dat sommigen onder ons ervaren. Sinds het begin van de coronacrisis is de nadruk op verkoudheidsvirussen en hooikoortssymptomen echter explosief toegenomen. Wanneer onze neus licht verstopt is, schieten we al snel in de stress over welk virus we precies te pakken hebben. Voldoende reden dus om eens stil te staan bij verkoudheidsvirussen en het verschil met hooikoorts toe te lichten!

hooikoorts symptomen

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel, ook wel pollen genoemd. Stuifmeel is afkomstig van verschillende soorten gewassen zoals grassen, planten en bomen. Enkele keren per jaar komt er veel stuifmeel vrij van deze gewassen wat leidt tot (hevige) verkoudheidsachtige reacties wanneer je hier allergisch voor bent.

Niet iedereen heeft hooikoorts en de hoge concentratie stuifmeel komt niet het gehele jaar voor, hierdoor komt hooikoorts op met vlagen wanneer je last hebt van deze allergie. Wanneer je last van hooikoorts hebt, heb je vaak hooikoortssymptomen tussen de maanden maart en augustus. In de wintermaanden kun je praktisch geen last hebben van hooikoorts omdat gewassen in deze maanden niet tot bloei komen. Tijdens de bloei komt er namelijk stuifmeel vrij.

Enkele hooikoorts symptomen

Hooikoorts symptomen bestaan onder andere uit:

 • Jeukende en/of tranende ogen
 • Verstopping of jeuk van de neus
 • Een droge en/of pijnlijke keel
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid 
 • Veel niezen

Zoals je ziet, zijn hooikoortssymptomen vrijwel identiek aan deze van een normale verkoudheid. Wanneer je de bovenstaande klachten ervaart buiten de maanden maart-augustus kun je er dan ook van uitgaan dat je te maken hebt met een normale verkoudheid. Heb je de symptomen in het pollenseizoen dan heb je mogelijk wel last van hooikoorts. Kijk in dat geval naar de gewassen om je heen. Vallen je verkoudheidsklachten samen met de bloei van bomen, planten en/of grassen? Ga dan eens naar de huisarts om te controleren of je mogelijk last hebt van hooikoorts.    

Is hooikoorts gevaarlijk? 

Hoewel hooikoorts ontzettend vervelend kan zijn, is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. Zeker wanneer je vaak last hebt van hooikoorts is het echter wel ontzettend vervelend, je kunt door hooikoorts vanwege een verstopte neus en andere klachten bijvoorbeeld lastiger slapen, slechter presteren op het werk en andere vervelende uitwerkingen ervaren. Hooikoorts zorgt er namelijk voor dat je minder energie hebt waardoor je levenskwaliteit hier erg onder kan komen te lijden. Veel mensen willen hooikoorts daarom zo effectief en snel mogelijk bestrijden.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Wanneer je van hooikoortssymptomen af wilt komen, zijn er verschillende methodes voorhanden om hooikoorts tegen te gaan. Sommigen hiervan zijn ontzettend simpel, andere wat gecompliceerder.

Enkele methodes die je direct kunt toepassen zijn de volgende:

 • Draag buiten een zonnebril als het pollenseizoen is aangebroken zodat er geen of minder stuifmeel in je ogen kan komen
 • Sluit je ramen op warme en winderige dagen. Op deze dagen verspreiden pollen zich namelijk snel in de lucht
 • Blijf zoveel mogelijk binnen op dagen wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Pollennieuws.nl houdt dit uitstekend bij

Producten die goed kunnen helpen om hooikoortssymptomen te bestrijden zijn:

Als de bovenstaande tips onvoldoende resultaat opleveren kun je overwegen om immunotherapie te proberen om je hooikoortsklachten te verminderen. Deze behandeling duurt erg lang (ongeveer 3 jaar). Tijdens de behandeling krijg je injecties, druppels of tabletten met een lage dosering pollen waar je allergisch voor bent. Na verloop van tijd kunnen de klachten hierdoor afnemen. Garanties dat immunotherapie aanslaat zijn er echter niet. Sommige mensen merken uiteindelijk helaas nauwelijks verbetering. 

Het verkoudheidsvirus

Het verkoudheidsvirus is niet een en hetzelfde virus maar bestaat uit verschillende virussen die dezelfde klachten veroorzaken. Een verkoudheidsvirus kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in de neus en keel ontstoken raken waardoor overtollig slijm geproduceerd wordt om het virus te bestrijden. Het verkoudheidsvirus lijkt qua symptomen erg op hooikoorts. De oorzaak achter de symptomen is daarentegen anders.

Een verkoudheidsvirus wordt verspreid via druppeltjes in de lucht afkomstig van de adem of via de handen. De besmetting kan daarbij in vier fasen worden uitgelegd:

 1. In de eerste fase komt het virus het lichaam binnen door bijvoorbeeld de neus. Het virus komt hierdoor terecht in de neus-keelholte. 
 2. In de tweede fase merk je vaak een pijnlijk gevoel op in de keel, het typische gevoel van een ‘’droge keel’.
 3. De derde fase bestaat uit de verspreiding naar de neus waarbij je neus verstopt raakt met slijm en ademen lastiger wordt. Eventueel kun je hierbij ook last krijgen van tranende ogen.
 4. In de laatste fase kun je last krijgen van keelpijn en hoesten. Soms blijft deze fase echter uit en verdwijnt de verkoudheid langzamerhand. 

Om een verkoudheid tegen te gaan kun je gebruikmaken van neussprays en regelmatig stomen in bijvoorbeeld een douchecabine of boven een kom heet water. Op deze manier zorg je ervoor dat de luchtwegen enigszins vrij blijven waardoor een betere nachtrust mogelijk wordt wat het herstelproces versnelt. De beste manier om een verkoudheid tegen te gaan is namelijk om voldoende rust te nemen en veel te slapen. Je lichaam heeft hierdoor zoveel mogelijk energie over om het virus zo snel mogelijk te bestrijden. 

hooikoorts verkoudheidsvirus

Symptomen van het coronavirus

Symptomen van het coronavirus manifesteren zich op verschillende manieren. Over het algemeen lijken deze symptomen erg op de griep waardoor ze enerzijds op een reguliere verkoudheid of hooikoorts kunnen lijken en anderzijds op griepachtige klachten zoals spierpijn in het lichaam, diarree en hoofdpijn. Daarnaast worden een druk op de borst en kortademigheid weleens als symptoom gemeld.  

Omdat de symptomen van het coronavirus erg lijken op die van een reguliere verkoudheid of griep, is het verstandig om bij deze symptomen in ieder geval een corona thuistest te doen. Op die manier kun je direct uitsluiten of je te maken hebt met het coronavirus en daarmee voorkomen dat anderen besmet raken. 

Hooikoorts of verkoudheid tegengaan

Hooikoorts- en verkoudheidsklachten kunnen worden tegengegaan op verschillende manieren. Hoewel bijvoorbeeld een neusspray of stomen in beide situaties goed kan helpen, is het aanpakken van de oorzaak van de klachten minstens zo belangrijk om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.

In het geval van hooikoorts kan een speciale neusspray uitkomst bieden, net als antihistaminica en het aanpassen van je levensstijl. In het geval van een verkoudheid zijn een neusspray, stomen en voldoende rust doeltreffende methodes. 

Hopelijk heb je in dit blog een beter beeld gekregen van de verschillen tussen een verkoudheid, hooikoorts en het coronavirus. Neem gerust een kijkje in onze webshop om je symptomen zo snel mogelijk te bestrijden. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *