coronatest

Wanneer moet je een coronatest doen?

Wanneer je een coronatest moet doen is voor veel mensen onduidelijk.

Want welke symptomen doen de alarmbellen afgaan en waar kun je je eigenlijk laten testen? En doe je een coronatest thuis, bij de huisarts of ergens anders?

In deze blog staan we stil bij wanneer je een coronatest moet doen, waar je dit kunt doen en hoe je dit het best aanpakt.

Wanneer is testen op corona noodzakelijk?

Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat testen op corona sterk wordt aangeraden wanneer je last hebt van symptomen die passen bij het coronavirus.

Wanneer je tot een risicogroep behoort of heel erg ziek bent, word je direct doorverwezen naar het landelijke alarmnummer 112.

Behoor je hier niet toe, maar heb je zelf of je kind wel symptomen van het coronavirus? Dan kun je een afspraak maken om je te laten testen. 

In alle gevallen wordt dringend geadviseerd om jezelf thuis te isoleren wanneer je mogelijk besmet bent met corona. Op die manier verklein je de kans om mensen binnen en buiten je eigen huishouden te besmetten.

Bij welke symptomen is testen op Corona belangrijk?

Symptomen waarvoor het testen op Corona noodzakelijk is, lijken erg op klassieke griepsymptomen. Denk hierbij aan koorts, spierpijn, verkoudheid, hoofdpijn en diarree.

Kenmerkend voor het coronavirus is echter dat veel mensen last krijgen van de ademhaling. Bijvoorbeeld door een druk op de borst, kortademigheid en hoesten. Ook het verlies van geur en smaak wordt vaak opgemerkt tijdens een besmetting met het coronavirus.

Waarom is testen op corona noodzakelijk?

Testen op het coronavirus kan letterlijk levens redden. Door grootschalig te testen kunnen uitbraken van het virus namelijk zo snel mogelijk opgespoord en ingedamd worden.

Omdat een drager van het virus meerdere mensen kan besmetten, kan het totaal aantal besmette mensen in snel tempo oplopen.

Hoe vroeger een drager van het virus geïdentificeerd wordt en in quarantaine gaat, des te kleiner deze verspreidingskans is.

Door je te testen op het coronavirus kun je dus indien nodig zelf zo snel mogelijk een passende behandeling krijgen en het risico op verspreiding beperken. Dit draagt bij aan het verminderen van intensive care opnames en daarmee de algemene druk op de zorg.

Een coronatest bij de huisarts doen

Aan het begin van de pandemie, werd het testen op het coronavirus vaak uitgevoerd bij de huisarts. Deze staan in contact met laboratoria om coronabesmettingen vast te stellen.

Om de huisartsen te ontlasten en de testcapaciteit van coronatesten op te schalen, zijn er later zogenaamde ‘teststraten’ ingericht om de bevolking in massa aantallen op een veilige manier te kunnen testen.

Vaak zijn hiervoor speciale plekken aangewezen op bijvoorbeeld parkeerplaatsen waar door middel van een tent, container of andere vorm van overdekking een testruimte is ingericht.

Hoewel een coronatest bij de huisarts vaak nog steeds mogelijk is voor ouderen en andere kwetsbaren, worden de meeste mensen geadviseerd om zich te laten testen op een GGD testlocatie in een teststraat.

Een afspraak maken voor een coronatest

Een afspraak maken voor een coronatest doe je eenvoudig online. Je gaat hiervoor naar coronatest.nl en kunt daar gemakkelijk een afspraak maken voor een testmoment.

Op deze website wordt automatisch gekeken naar een testmogelijkheid bij jou in de buurt zodat je zo gemakkelijk en zo snel mogelijk een coronatest kunt laten afnemen.

Tot je het resultaat van de test ontvangen hebt dien je je te isoleren om het verspreidingsrisico te beperken.

Waar kun je jezelf testen op corona?

Veel mensen denken dat het testen op corona alleen mogelijk is via de huisarts of teststraten, dat is echter niet het geval. Tijdens de pandemie zijn de testmogelijkheden namelijk flink uitgebreid.

Het is inmiddels ook mogelijk om jezelf op corona te testen doormiddel van thuistests. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de antigeentest maar ook een antibody test.

Een antigeentest helpt je om vast te stellen of je op dit moment corona hebt. De test doet dit door eiwitten in je neus- en keelslijm te testen op de aanwezigheid van het coronavirus. In ons eerdere blog over de antigeentest vind je hierover meer informatie.

Een antibody of antilichaam test, helpt je om vast te stellen of je in het verleden corona gehad hebt. Deze test geeft je dus geen informatie of je op dit moment corona hebt maar wel of je het al gehad hebt.

Allebei deze tests zijn ontzettend waardevol en een mooie aanvulling op de PCR test in de teststraten. Eerder zetten we de voordelen van de verschillende tests al eens op een rijtje.

Ook bieden particuliere bedrijven inmiddels steeds vaker de mogelijkheid om te testen op corona. Dit doen zij bijvoorbeeld wanneer je van plan bent te reizen en daarvoor een coronatest moet laten afnemen.

Wat kun je doen om jezelf tegen corona te beschermen?

Zoals met iedere ziekte, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is daarvoor essentieel om jezelf en anderen zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen.

In onze webshop bieden we verschillende artikelen aan om je zo goed mogelijk tegen het virus te wapenen.

We bieden bijvoorbeeld thermometers aan, om te controleren of je koorts hebt. Dit is namelijk een van de duidelijkste symptomen van een besmetting.  

Ook verkopen we ontsmettingsmiddelen en handschoenen om jezelf tegen het virus te beschermen en de kans op overdracht hiervan te beperken.

Tot slot bieden we ook mondkapjes en face shields aan om je tegen het virus te beschermen. In ons eerdere blog lees je welke voor- en nadelen er zitten aan het zelf maken hiervan.

Het antwoord op wanneer en waar je een coronatest kunt doen

Om terug te komen bij de vraag waar we dit blog mee startten. Het doen van een coronatest wordt dringend geadviseerd wanneer je symptomen van het virus bij jezelf opmerkt. Maar ook wanneer dit niet het geval is, kan testen eigenlijk nooit kwaad. Steeds vaker komen er namelijk voorbeelden voorbij van mensen die zonder symptomen toch corona bleken te hebben.

Omdat met de komst van zelftesten het testen op corona ook thuis mogelijk geworden is, kan het een mooie optie zijn om thuis regelmatig een antigeentest te doen, ook als je geen symptomen hebt. Op die manier blijven er genoeg plekken beschikbaar in de teststraten voor mensen die wel symptomen hebben.

Wanneer je wel symptomen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een teststraat te bezoeken. Voordat je hier terechtkunt, kun je thuis al een antigeentest doen om nog sneller te weten of je mogelijk besmet bent met het coronavirus.

Omdat de PCR test in de teststraten een nauwkeurigere uitslag geeft dan een antigeentest die je thuis kunt doen, is het essentieel om je altijd te laten testen in een testraat wanneer je symptomen hebt. 

Een antigeentest is dus een waardevolle aanvulling op de standaard PCR test maar geen vervanging ervan. Samen geven deze twee testen echter een grote nauwkeurigheid en maximale flexibiliteit om je zowel regelmatig thuis, en indien nodig nauwkeuriger, in de teststraat te testen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *